.

.

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Επενδυτικές προσδοκίες από την Ελληνικός Χρυσός


Σε προσλήψεις προχώρησε πρόσφατα η Ελληνικός Χρυσός,
θυγατρική της Eldorado Gold στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, πριν από λίγες ημέρες έγιναν 15 προσλήψεις και το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθούν στο ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας επιπλέον 25 άτομα. Πρόσφατα μάλιστα ξεκίνησε και μια νέα εργολαβία της εταιρείας με την ανάθεση του έργου σε εξωτερικό συνεργάτη. Συνολικά και παρά το πάγωμα των δραστηριοτήτων της στις Σκουριές αλλά και των δυσκολιών που επιφέρουν οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που αφορoύν τη δραστηριότητά της συνολικά, η Ελληνικός Χρυσός απασχολεί 1.600 άτομα (συμπεριλαμβανομένων και των εργολαβιών).

Στο μεταξύ, όπως τονίζεται, στα σχέδια της διοίκησης της μητρικής εταιρείας περιλαμβάνεται η αύξηση του προϋπολογισμού επενδύσεων προς την ελληνική θυγατρική στο πλαίσιο και της προσπάθειας που ξεκίνησε από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη να δρομολογηθεί η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στο επιχειρηματικό σχέδιο εξορύξεων της Ελληνικός Χρυσός μέσω μιας μικτής επιτροπής από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν όλα τα εκκρεμή θέματα, περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά.

Κανονικός ρυθμός

Από την πλευρά τους οι άνθρωποι του χώρου ευελπιστούν ότι η επένδυση εξόρυξης χρυσού και μικτών θειούχων της Ελληνικός Χρυσός θα τεθεί σύντομα σε έναν κανονικό ρυθμό παραγωγής έργου με οφέλη για την εταιρεία, τους εργαζομένους της, την τοπική κοινωνία και τη χώρα, στο πλαίσιο του θετικού οικονομικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως τουλάχιστον ευαγγελίζονται οι συμμετέχοντες σε αυτό το επιχειρηματικό σχέδιο. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στις εκκρεμότητες περιλαμβάνονται οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των Σκουριών, τα προσκόμματα στις ερευνητικές εξορύξεις στο Στρατώνι, τα συνεχή εμπόδια στο αποδοτικό κοίτασμα της Ολυμπιάδας. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί και η άρνηση της Περιφέρειας για ερευνητικές εξορύξεις στη Θράκη μέσω ετέρας θυγατρικής της Εldorado Gold στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί πως η καναδική πολυεθνική μητρική έχει παγώσει κεφάλαια ύψους 400 εκατ. δολ. που είχε προγραμματίσει στη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στο κοίτασμα του Kisladag. Το πλάνο για την Τουρκία άλλαξε και τα κεφάλαια της επένδυσης που είχαν ανακοινωθεί στο τέλος Οκτωβρίου 2018 παραμένουν στη διάθεση των Καναδών προς αναζήτηση νέου επενδυτικού προορισμού και υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα μας είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν στην ελληνική θυγατρική. Η Ελληνικός Χρυσός για το 2019 εστιάζει στην παραγωγική δυναμική των Μεταλλείων Κασσάνδρας και ειδικά του κοιτάσματος της Ολυμπιάδας, η παραγωγή του οποίου το β’ εξάμηνο αναμένεται να κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα και σύμφωνα με το ετήσιο πλάνο της Eldorado Gold. Σύμφωνα με την παρουσίαση στους επενδυτές τον Ιούνιο 2019, η εταιρεία αναμένει παραγωγή από την Ολυμπιάδα 50.000-55.000 τόνους μεταλλεύματος το 2019, 55.000-65.000 το 2020 όπως και το 2021.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου