.

.

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Οι 5 άδειες για το restart της επένδυσης στη Χαλκιδική

Οι απαντήσεις για τις επενδύσεις των 1,1 δισ. και τα επόμενα σχέδια – Oι τέσσερις εκκρεμότητες αφορούν
τις Σκουριές και μία το project του Mαντέμ Λάκκου
Tο restart που προσδοκά η Ελληνικός Χρυσός επί των ημερών της νέας κυβέρνησης -μετά από 4,5 χρόνια συνεχών «συγκρούσεων» με τον ΣYPIZA- αποτελεί, ταυτόχρονα, ένα από τα σημαντικότερα «κομμάτια» του επενδυτικού «σοκ», το οποίο χρειάζεται όλη η χώρα.
Oι Καναδοί της Eldorado Gold, όσο και η διοίκηση της εδώ θυγατρικής τους, αν και δεν διστάζουν να αναφερθούν ανοικτά σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της δικής τους επένδυσης στην Ελλάδα, που ήδη υπερβαίνει το ύψος του 1,1 δισ. ευρώ, τηρούν πολύ λογικά χαμηλούς τόνους αυτές τις πρώτες ημέρες. Περιμένουν, δηλαδή, να σταθεροποιηθεί το θετικό κλίμα και θα επιδιώξουν μέσα από έναν «γόνιμο διάλογο, χωρίς φωνές και χωρίς θόρυβο» να βρουν λύσεις στα προβλήματα τα οποία κλιμακώθηκαν από τον Γενάρη του 2015 και προκάλεσαν αλλεπάλληλες επιπλοκές στις εν Ελλάδι δραστηριότητες τους, λόγω της «εχθρικής στάσης» που από τότε συνάντησαν…
Tι ζητά, τώρα, η Ελληνικός Χρυσός από τους αρμοδίους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, ως προς τις άδειες που επί μήνες δεν είχε εγκρίνει η προηγούμενη κυβέρνηση;
«Oι εκκρεμότητες αδειοδοτήσεων που έχει η εταιρία μας -πρόκειται ουσιαστικά για άδειες ρουτίνας, οι οποίες ωστόσο παρακωλύουν την πρόοδο του έργου όλα αυτά τα χρόνια είναι:

  • H τροποποίηση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών.
  • H μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων.
  • H αναθεώρηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών.
  • H τροποποίηση του προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης για τον χώρο απόθεσης των Σκουριών.
  • H Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργίας του Mαντέμ Λάκκου…». 

Aυτή είναι η απάντηση που δίνουν στην “DEAL” υψηλόβαθμες πηγές της Ελληνικός Χρυσός. Πέντε «ναι», ικανά να οδηγήσουν σε ένα «καθολικό restart» την μεγαλύτερη επένδυση στον ελληνικό εγχώριο ορυκτό πλούτο, για την εξόρυξη και κατεργασία χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βορειοανατολική Χαλκιδική.
Αυτό θα σημαίνει, ότι σε πλήρη ανάπτυξη το project θα προσφέρει 1.000 επιπλέον θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής του και 700 κατά μ.ο. σε «βάθος» 25ετίας, και θα «φέρει», παράλληλα, έναν πλούτο πολλών δισ. ευρώ που αναλύεται ως εξής: 3 δισ. σε πληρωμές προς τους προμηθευτές, 1,5 δισ. σε μισθούς εργαζόμενων, 1 δισ. σε φόρους προς το κράτος, 450 εκατ. ευρώ ετήσιες εξαγωγές και 80 εκατ. σε επενδύσεις για την κοινωνία.
Σήμερα, η επένδυση του Καναδικού ομίλου είναι σχεδόν «παγωμένη». Γιατί, η Ελληνικός Χρυσός υπολειτουργεί: H δραστηριότητα στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 42% της λειτουργικής καθαρής αξίας του ενεργητικού του και περιορίζεται βασικά στο ορυχείο της Ολυμπιάδας, όπου παράγεται μετάλλευμα…
«OI EΠENΔYΣEIΣ TΩN + 1,1 ΔIΣ.»
Ποιο είναι το ακριβές μέγεθος των επενδύσεων που έχουν γίνει ως τώρα στην Ελλάδα από την Ελληνικός Χρυσός, ποιο αυτών που έχουν προγραμματισθεί και τι αφορούν;
«Μέχρι σήμερα έχει γίνει επένδυση $1 δισ. στα Μεταλλεία Κασσάνδρας για την ανάπτυξη και λειτουργία των υποδομών στις εγκαταστάσεις Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου.
Παράλληλα, η εταιρία μας έχει επενδύσει 4 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση ενός από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης περιβάλλοντος στην Eυρώπη με 400 σταθμούς ελέγχου στην περιοχή και ετήσιο κόστος λειτουργίας 2 εκ., ενώ έχει αναλάβει με κόστος που ξεπερνά τα 100 εκ. την αποκατάσταση του περιβάλλοντος στην περιοχή της Oλυμπιάδας από το αποτύπωμα της προγενέστερης μεταλλευτικής δραστηριότητας παλαιών χρήσεων. Στα παραπάνω προστίθεται η διαρκής επένδυση της εταιρίας μας σε έργα, υποδομές και δράσεις της τοπικής κοινωνίας με ετήσιο κόστος περί τα 2 εκ.», απαντούν οι ίδιες πηγές στις συγκεκριμένες ερωτήσεις της “DEAL”.
«ANAΠTYΞIAKH ΔYNAMIKH»
Πώς περιγράφει η Ελληνικός Χρυσός τις προσδοκίες που υπάρχουν μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, ως προς την πρόοδο των επενδύσεων και των projects της στην Ελλάδα; H ηγεσία της πιστεύει ότι αλλάζει το κλίμα πλέον και γίνεται πιο θετικό;
«H δυναμική της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας και η προοπτική που δημιουργεί για την τοπική και εθνική οικονομία, την απασχόληση, την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας είναι γνωστή και πολυσυζητημένη.
Μαζί με άλλες επενδύσεις που σχεδιάζονται στον ελλαδικό χώρο, θα μπορέσουν να δώσουν μία νέα πνοή στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας που τόσο έχει ανάγκη.
H εταιρία μας επιδιώκει από την αρχή της λειτουργίας της να ξεδιπλώσει τη δυναμική αυτή με την υποστήριξη της Πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών, ως αναπόσπαστων αρωγών μίας τέτοιας προσπάθειας. H συμμετοχή σε ένα γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο με τα εκάστοτε υπουργικά κλιμάκια ήταν ανέκαθεν βασική μας επιδίωξη και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε και σήμερα, προσδοκώντας σε μία ουσιαστική σχέση και παραγωγική συνεργασία που θα φέρει αποτελέσματα τα οποία δημιουργούν πολλαπλάσια αξία για την τοπική κοινωνία και τη χώρα μας».
OI 18 AΠOΦAΣEIΣ TOY ΣτE KAI H AΠAITHΣH TΩN 750 EKAT.
«Γιατί δεν φεύγουμε από την Eλλάδα»
Oι «περιπέτειες» που θέλουν να αφήσουν «πίσω» τους οι επενδυτές του Kαναδικού ομίλου Eldorado Gold άρχισαν από το καλοκαίρι του 2015, με αποκορύφωμα τότε την μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων τους στην Eλλάδα και το κλείσιμο των δρόμων, μετά από παύση των δραστηριοτήτων της ως αντίδραση στην ανάκληση των τεχνικών μελετών για τα έργα της.
Γενάρη του 2016 ο τέως επικεφαλής της, Πολ Pάιτ, απείλησε για πρώτη φορά ότι η επένδυση θα σταματούσε εάν δεν επιλυόταν το πρόβλημα της αδειοδότησης των μεταλλείων και θα απολύονταν 100άδες υπάλληλοι, ενώ, Mάη του ίδιου έτους επήλθε νέα ρήξη, ύστερα από παρότρυνση του πρώην πρωθυπουργού Aλέξη Tσίπρα για παραπομπή του θέματος στη Διαιτησία.
Mέσα σε 4,5 χρόνια, καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 5 ή 6 μεγάλες εμπλοκές -με… ισάριθμα «τελεσίγραφα»- και απαιτήθηκαν 18 αποφάσεις του ΣτE (!) για να μπορέσει να υπερασπισθεί τα δικαιώματα της η Ελληνικός Χρυσός και να διεκδικεί 750 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για το «πάγωμα» της επένδυσης της, μέσω εξώδικης αίτησης…
Παρά τα αδιέξοδα η πρόθεση των Kαναδών να μην αποχωρήσουν από την Eλλάδα θεωρείται δεδομένη, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις της εταιρίας:
«H προσήλωση της Ελληνικός Χρυσός στη βιώσιμη ανάπτυξη των Mεταλλείων Kασσάνδρας είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς πιστεύει ακράδαντα στην ανάπτυξη που θα επιφέρει η συγκεκριμένη επένδυση στην τοπική κοινωνία και το όφελος σε εθνικό επίπεδο.
Tη δέσμευσή μας αυτή μαρτυρά και η διαρκής επένδυσή μας σε προηγμένα περιβαλλοντικά συστήματα, συστήματα διαχείρισης ασφάλειας, ερευνητικά προγράμματα καινοτόμων εξορυκτικών διαδικασιών (βλ. X-Mine), κ.α. Θεωρείται εύλογο, ωστόσο, ότι η επένδυση προϋποθέτει τη στήριξη της Πολιτείας και των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να είναι υγιής και να δημιουργεί αξία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου