.

.

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

G.Burns: Καταλύτης οι εκλογές για την επένδυση στις Σκουριές

Καταλυτικής σημασίας θα είναι οι φετινές εκλογές για την απεμπλοκή της επένδυσης της Eldorado Gold στις

Σκουριές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού εξορυκτικού ομίλου George Burns, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου.

Πέρυσι, η εταιρεία με εξώδικη αίτηση ζήτησε 750 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, για ζημίες, που υπέστη εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών για το έργο στις Σκουριές.
"Η αίτηση είναι μία προσπάθεια καλής πίστης για την επίλυση του ζητήματος με το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουμε το δρόμο της διαιτησίας" σημείωσε.
Ωστόσο, "η ελληνική πολιτεία δεν έχει ανταποκριθεί στην αίτησή μας και συνεχίζει να μην τηρεί τις συμβατικές υποχρεώσεις της, γεγονός που αντιτίθεται σε προγενέστερες διαβεβαιώσεις ότι θα επιλυθεί το ζήτημα των αδειών στις Σκουριές, σε συνέχεια της θετικής (σ.σ.: για την εταιρεία) απόφασης της διαιτησίας τον Απρίλιο του 2018" πρόσθεσε.
Ο Burns επανέλαβε ότι η Eldorado παραμένει ανοιχτή στο διάλογο, αλλά θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επενδύσεών της στην χώρα μας.
"Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε, εκ νέου, την κατασκευαστική δραστηριότητα στο έργο των Σκουριών, που βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, εάν δεν εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη αδειοδότηση και εάν δεν αποκατασταθεί η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα λάβουν χώρα φέτος, το αργότερο τον Οκτώβριο. Βλέπουμε αυτό σαν εν δυνάμει καταλύτη προκειμένου να βρούμε έναν εποικοδομητικό τρόπο για να προχωρήσουν οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα. […] Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι οι εκλογές θα επιφέρουν μία σημαντική αλλαγή όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της επένδυσης, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε ωσότου, αυτές ολοκληρωθούν" σημείωσε.
Τα μεγέθη
Πέρυσι η Eldorado Gold εμφάνισε αυξημένα (+17% έναντι του 2017) έσοδα ύψους 404 εκατ. ευρώ λόγω της ενισχυμένης παραγωγής χρυσού. Το 2018 υπήρξε η πρώτη χρονιά έναρξης παραγωγής στην Ολυμπιάδα, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση του λειτουργικού κόστους ανά ουγγιά, σε περίπου 550 ευρώ από περίπου 450 ευρώ το 2017. Το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η εταιρεία εμφάνισε προσαρμοσμένες ζημιές της τάξης των 16,6 εκατ. ευρώ από ζημιές περίπου 3,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. 
Το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η παραγωγή χρυσού από την Ολυμπιάδα ανήλθε σε 8.101 ουγγιές, ποσότητα που διαμορφώθηκε σε 46.750 ουγγιές σε ετήσια βάση. Με ορίζοντα το 2020, η Eldorado Gold εκτιμά ότι η παραγωγή χρυσού θα διαμορφωθεί σε 500.000 ουγγιές.
Η προστασία του περιβάλλοντος
Με αφορμή το πολύνεκρο δυστύχημα στη Βραζιλία από την κατάρρευση φράγματος μεταλλευτικών αποβλήτων, ο Burns ανέφερε ότι ο μεταλλευτικός κλάδος θα πρέπει να διδαχτεί από τη συγκεκριμένη τραγωδία.
"Στην Eldorado παραμένουμε αφοσιωμένοι στην τεχνολογία της απόθεσης ξηρών τελμάτων (dry stack tailings). Είμαστε η πρώτη εταιρεία σε Ελλάδα και Τουρκία που έχουμε εφαρμόσει τη συγκεκριμένη μέθοδο στην πλειονότητα των έργων μας. Πέρυσι, υποβάλαμε ένα τροποποιημένο προσάρτημα Τεχνικής Μελέτης για τον Χώρο Απόθεσης Τελμάτων στις Σκουριές, που επιτρέπει την απόθεση ξηρών-αντί υγρών- τελμάτων. Η μέθοδος αυτή, που τελεί υπό αδειοδότηση, μειώνει κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου" ανέφερε ο επικεφαλής της Eldorado Gold.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου