.

.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Έργο Σκουριών

Έργο Σκουριών
Γ' τρίμηνο 2014: Το κατασκευαστικό έργο σε πλήρη εξέλιξη
Εργοστάσιο Εμπλουτισμού | Υπόγεια Ανάπτυξη | Επιφανειακές Εγκαταστάσεις

Κοίτασμα

Το κοίτασμα των Σκουριών βρίσκεται στο Δήμο Αριστοτέλη, σε ίση απόσταση από τα χωριά Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι και Νεοχώρι.
Πρόκειται για ένα παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα το οποίο περιέχει 0,54% χαλκό και 0,83 γρ/τόνο χρυσό. Έχει κυλινδρική μορφή με μία διάμετρο 200μ. και εκτείνεται από την επιφάνεια κατακόρυφα προς τα κάτω σε ένα βάθος 800μ. 

Παραγωγή

Συνολικά θα εξορυχθούν 146,2 εκ. τόνοι μεταλλεύματος
Διάρκεια 30 έτη
Τα πρώτα 7 χρόνια,από την επιφανειακή εξόρυξη (1/3 του κοιτάσματος)
Παραγωγή: 140.000 ουγκιές χρυσού, 30.000 τόνοι χαλκού/έτος
Από την υπόγεια εξόρυξη (2/3 του κοιτάσματος)
Παραγωγή: 100.000 ουγκιές χρυσού, 22.000 τόνοι χαλκού/έτος

Η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές

Με βάση την αρχή της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας, επιλέχθηκε ο συνδυασμός επιφανειακής και υπόγειας εξόρυξης.
Η πρώτη φάση – επιφανειακή, έχει διάρκεια 7 χρόνια.
(Επιφανειακό όρυγμα μέγιστης διαμέτρου 700μ. μέγιστου βάθους 220μ και μέγιστης συνολικής επιφάνειας που θα καταληφθεί 390 στρ.)
Η δεύτερη φάση - υπόγεια, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει η απόληψη του μεγαλύτερου μέρους του κοιτάσματος (των 2/3),  διαρκεί 21 χρόνια. 
Σήμερα - Στις Σκουριές, κατασκευάζονται τα έργα προσπέλασης και ανάπτυξης του υπόγειου μεταλλείου, το εργοστάσιο για την κατεργασία του μεταλλεύματος καθώς και όλες οι βοηθητικές επιφανειακές εγκαταστάσεις. 
Στο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση μέρους του εξοπλισμού, με την τοποθέτηση του πρώτου ημιαυτογενούς Μύλου λειοτρίβησης (Sag Mill), ενός από τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα επεξεργασίας στην Ευρώπη (διάμετρος 10 μέτρων, μήκος 4,5 μέτρων και βάρος 500 τόνων, δυνατότητα επεξεργασίας 1.000 τόνων υλικού την ώρα).

Παράλληλη Αποκατάσταση

Σε όλο το φάσμα των εργασιών εφαρμόζεται η  Αρχή της Παράλληλης Αποκατάστασης. Οι περιοχές στις οποίες ολοκληρώνεται  η λειτουργικότητα των επιμέρους έργων, αποκαθίστανται άμεσα και παράλληλα με την εξέλιξη των υπολοίπων έργων. Όλα τα κενά της εκμετάλλευσης ξανακλείνουν με επαναφορά του υπολείμματος της κατεργασίας του μεταλλεύματος, μετά από ανάμειξη με τσιμέντο. Ακόμα και η επιφανειακή εκσκαφή επαναπληρώνεται για να επανέλθει στην αρχική της μορφολογία. Ολόκληρη η περιοχή αποκαθίσταται  με έργα αναδάσωσης.
Αυτό σημαίνει ότι την τελευταία μέρα του έργου, ολόκληρη η  περιοχή παραδίδεται πλήρως αποκατεστημένη και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις στην τοπική κοινωνία.

Ιστορία

2013 Το ΣτΕ εγκρίνει στο σύνολό της, την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) της Ελληνικός Χρυσός και επισφραγίζει τη νομιμότητα της επένδυσης στις Σκουριές 
2012 Ξεκινά η υλοποίηση της επένδυσης  της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές
2011 Εγκρίνονται με ΚΥΑ οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Η ΑΕΠΟ του έργου, αφορά την Ολυμπιάδα, τις Σκουριές και το Στρατώνι
2004 Τα μεταλλευτικά δικαιώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας που περιλαμβάνουν και  το κοίτασμα των Σκουριών, περνούν με ειδικό νόμο που επικυρώνεται στη Βουλή, στην Ελληνικός Χρυσός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου