.

.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ

Οι πιο συχνές ερωτήσεις για τις Σκουριές

Τι είναι οι Σκουριές και που βρίσκονται;

α. Οι Σκουριές είναι μια ορεινή τοποθεσία στο Δήμο Αριστοτέλη στα διοικητικά και γεωγραφικά σύνορα των παλιών Δημοτικών Ενοτήτων Παναγίας, Αρναίας και Σταγείρων - Ακάνθου και σε ίση ευθεία απόσταση 3 χλμ. από τα χωριά Μεγάλη Παναγία, Παλαιοχώρι και Νεοχώρι. Σε ευθεία απόσταση 17,5 χιλιομέτρων βρίσκεται η Ιερισσός, έδρα του καλλικρατικού δήμου Αριστοτέλη.
β. Οι Σκουριές είναι ένα από τα τρία έργα της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Στο υπέδαφος βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα και πλουσιότερα διεθνώς κοιτάσματα χαλκού και χρυσού.
Η συγκεκριμένη τοποθεσία αντλεί το όνομά της από τη σύσταση και την εικόνα του κοιτάσματός της, που παραπέμπει σε «σκουριά».

Ποιος είναι ο σχεδιασμός της εξόρυξης;

Χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά για τον υπολογισμό  της μικρότερης δυνατής κατάληψης επιφάνειας, επιλέχτηκε ένας συνδυασμός επιφανειακής και υπόγειας εκμετάλλευσης. Η πρώτη φάση, η επιφανειακή, θα διαρκέσει 7 χρόνια. Η υπόγεια εκμετάλλευση θα διαρκέσει 21 χρόνια.

Θα ανοιχτεί ένας τεράστιος κρατήρας;

Θα ανοιχτεί ένα επιφανειακό όρυγμα μέγιστης διαμέτρου 700μ και μέγιστου βάθους 220μ. Η συνολική μέγιστη επιφάνεια που θα καταληφθεί έχει έκταση 400 στρέμματα. Η επιφανειακή εκμετάλλευση διαρκεί 7 χρόνια. Αμέσως μετά ξεκινά η αποκατάστασή της με επαναπλήρωση του ορύγματος για την επαναφορά της αρχικής μορφολογίας. 

Οι υπόγειες στοές θα φτάσουν κάτω απ’ τη Μεγάλη Παναγία;

Όχι. Εκεί δεν υπάρχει κοίτασμα.

Στις Σκουριές θα γίνει Μεταλλουργία και θα κατασκευαστεί εργοστάσιο χρυσού; 

Όχι. Στις Σκουριές γίνεται μόνο η εξόρυξη και ο εμπλουτισμός του μεταλλεύματος.
Η μεταλλουργία χαλκού που παράγει σαν παραπροϊόντα και χρυσό και άργυρο, με παράλληλη αξιοποίηση των κοιτασμάτων Σκουριών και Ολυμπιάδας, θα γίνει στο ενιαίο μεταλλευτικό κέντρο που θα διαμορφωθεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου.
Στις Σκουριές κατασκευάζεται το εργοστάσιο εμπλουτισμού. Η μεταλλουργία χαλκού-χρυσού-αργύρου, θα ξεκινήσει το 2020 στον Μαντέμ Λάκκο.

Θα πληγούν οι παράλληλες δραστηριότητες του πρωτογενούς κλάδου: γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία;

Για ποιο λόγο να πληγούν; Και γιατί δεν έχουν πληγεί ως τώρα στο Στρατώνι ή/και την Ολυμπιάδα; Ειδικά για τη μελισσοκομία, στην περιοχή που μετρά 2.500 χρόνια μεταλλευτικής ιστορίας, δεν έχει καταγραφεί ποτέ ζημία σε μελισσοκομικό κεφάλαιο, ούτε έχει υποβληθεί αίτηση αποζημίωσης για απώλεια μελισσοσμηνών που να συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία μεταλλείων.

Στην «Ελληνικός Χρυσός» έχουν παραχωρηθεί 317.000 στρέμματα για τις εργασίες της;

Έχουν παραχωρηθεί μεταλλευτικά δικαιώματα για 317.000 στρέμματα συνολικά σε όλη τη Χαλκιδική. Η παραχώρηση συνεπάγεται την υποχρέωση να πραγματοποιούνται έρευνες. Η έκταση στις Σκουριές περιλαμβάνει 3.300 στρέμματα που αγοράστηκαν από το ελληνικό κράτος έναντι 2.200.000 ευρώ.

ΔΑΣΗ

Θα καταστραφεί το δάσος στις Σκουριές;

Τίποτα πιο ανακριβές. Θα γίνει υλοτομική επέμβαση σε έκταση 1.800 στρεμμάτων αλλά ΠΟΤΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. Έχει προβλεφθεί η αρχή της παράλληλης αποκατάστασης, σύμφωνα με την οποία, οι περιοχές στις οποίες ολοκληρώνονται τα επιμέρους έργα αποκαθίστανται άμεσα και παράλληλα με την εξέλιξη των υπολοίπων έργων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, ολόκληρη η περιοχή παραδίδεται πλήρως αποκατεστημένη στην τοπική κοινωνία.

Θα καταστραφεί αρχέγονο δάσος;

Το δάσος των Σκουριών ΔΕΝ είναι αρχέγονο. Είναι ένα δάσος δρυός, ηλικίας περίπου 30 ετών. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. καμία από τις προϋποθέσεις που τίθενται στη διεθνή βιβλιογραφία, δεν τεκμηριώνουν την κατάταξή του δάσους των Σκουριών στην κατηγορία των αρχέγονων δασών. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι έντονα δασική με ετήσια αποψιλωτική διαχείριση για την παραγωγή καυσόξυλων. 

ΝΕΡΑ

Ποια θα είναι η πραγματική επίπτωση στα νερά της περιοχής;

Για τη μεταλλευτική δραστηριότητα θα χρησιμοποιούνται 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Για τις ανάγκες ύδρευσης της περιοχής χρησιμοποιείται 0,5 κυβικό. Σύμφωνα με την υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ, κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τις Σκουριές κατάλήγουν στη θάλασσα, ανεκμετάλλευτα. Επομένως, ακόμα και στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, 10,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού θα εξακολουθούν να καταλήγουν ανεκμετάλλευτα στη θάλασσα.

Θα επιβαρυνθεί ο Χαβρίας;

Η δραστηριότητα στις Σκουριές καταλαμβάνει μόλις το 0,04% της έκτασης της λεκάνης του Χαβρία και η επίδρασή της στην ποσότητα των νερών που καταλήγουν στον Χαβρία είναι μηδενική. Το πραγματικό πρόβλημα του Χαβρία είναι τα αστικά λύματα από τα βόρεια χωριά και τα ελαιολύματα της περιοχής της Ορμύλιας και όχι η μεταλλευτική δραστηριότητα!

Θα δημιουργηθούν όξινα νερά στις Σκουριές;

Το κοίτασμα των Σκουριών δεν περιέχει θειάφι. Χωρίς θειάφι, ΔΕΝ μπορούν να προκύψουν όξινα νερά.

Θα μολυνθούν τα επιφανειακά νερά;

Από τι να μολυνθούν, εφόσον ΔΕΝ υπάρχει πηγή μόλυνσης; Εξάλλου, το κύκλωμα των νερών του μεταλλείου των Σκουριών θα είναι κλειστό. Δεν θα υπάρξει ΚΑΜΙΑ ανάμιξη των επιφανειακών με τα υπόγεια νερά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στις Σκουριές ΔΕΝ υπάρχουν ούτε βαρέα μέταλλα ούτε αρσενικό.

ΣΚΟΝΗ

Πόση σκόνη θα εκπέμπεται από το έργο των Σκουριών;

Η σκόνη που θα εκπέμπεται στην φάση της πλήρους ανάπτυξης, σε κάθε περίπτωση, θα είναι 100 φορές μικρότερη από τα επιτρεπτά όρια της νομοθεσίας.

Η σκόνη θα «μετακινείται» στις γύρω περιοχές;

Η υγρασία είναι τουλάχιστον 30%, οπότε η σκόνη δεν αποκολλάται από το έδαφος. Αυτό ισχύει ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο ακραίων θερμοκρασιών όπως αυτές της Σαχάρας. 
Η σκόνη ΔΕΝ θα είναι τοξική, γιατί το κοίτασμα περιέχει μόνο χαλκό και χρυσό και μάλιστα σε πολύ μικρές περιεκτικότητες.

Εφόσον στη βόρεια Ελλάδα φτάνει σκόνη από τη Σαχάρα, πώς είναι δυνατόν να μη φτάνει σκόνη από τις Σκουριές στη Θεσσαλονίκη;

Οι Σκουριές δεν είναι Σαχάρα! Η έρημος της Σαχάρας εκτείνεται σε μια έκταση 10.000.000.000 στρεμμάτων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποτελείται από άμμο και σκόνη. Δεδομένου ότι η σκόνη είναι πολύ λεπτή ενώ η υγρασία είναι πρακτικά μηδενική, η σκόνη δεν μπορεί να κολλήσει στο έδαφος. Για να μετακινηθεί, ωστόσο, σε μεγάλες αποστάσεις πρέπει να ανέβει σε ένα ύψος 10 χιλιομέτρων. Στις Σκουριές όπου η έκταση της επιφανειακής εξόρυξης είναι περίπου 400 στρέμματα (ήτοι 0,000004% της εκτάσεως της Σαχάρας) και η υγρασία είναι τουλάχιστον 30%, η σκόνη ΔΕΝ αποκολλάται από το έδαφος. Αυτό ισχύει ακόμα και σε ένα ενδεχόμενο ακραίων θερμοκρασιών, όπως αυτές της Σαχάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου