.

.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

G. Burns: Τα επόμενα βήματα για την έναρξη του έργου στις Σκουριές

H ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για την
επικαιροποίηση της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας αποτελεί το πρώτο βήμα προκειμένου η επένδυση στις Σκουριές να εκκινήσει πλήρως, όπως ανέφερε, στην τηλεδιάσκεψη αναλυτών την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold George Burns για την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του 2019. Είχε προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, η δημοσιοποίηση της απόφασης (223/220) του Συμβουλίου της Επικρατείας, βάσει της οποίας η Ελληνικός Χρυσός δικαιώνεται σε τέσσερις από τους συνολικά έξι λόγους, που είχε προβάλει, αιτούμενη την ακύρωση απόφασης του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία συνεχίζει τη δραστηριότητά της στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι, ενώ στις Σκουριές προχωράει στην εγκατάσταση του μηχανολογικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού.

Η διαπραγμάτευση

Όπως εξήγησε ο Burns, για την επανεκκίνηση του έργου στις Σκουριές απαιτείται, καταρχάς, οι συζητήσεις για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης, μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας, να καταλήξουν σε συμφωνία. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ως αντικείμενο τη διασφάλιση της προστασίας της επένδυσης με συγκεκριμένες νομικές δικλείδες, ώστε, στο πρότυπο άλλων μεγάλων συμβάσεων παραχώρησης στην Ελλάδα, η υλοποίηση του έργου να μην επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο που έχει υποβάλει η εταιρεία προβλέπει ενισχυμένα αντισταθμιστικά οφέλη με αυξημένα δικαιώματα (royalties) επί των εσόδων των μεταλλείων, την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων για την τοπική κοινωνία, την αύξηση των θέσεων εργασίας, συγκριτικά με αυτές που προβλέπει η ψηφισθείσα το 2006 σύμβαση, όπως και την πιο αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος. Για το σκοπό αυτό η Ελληνικός Χρυσός έχει προτείνει την εφαρμογή της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης στις Σκουριές, η οποία επιτρέπει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου κατά 40%, σύμφωνα με την εταιρεία.
"Αντιμετωπίζουμε το έργο στις Σκουριές ως ενός παγκοσμίου κλάσης asset που θα δημιουργήσει περίπου 1.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της διάρκειας 23 ετών λειτουργίας των μεταλλείων, δημιουργώντας σημαντικά έσοδα από φόρους και εξαγωγές σε όφελος των τοπικών κοινωνιών και της ελληνικής πολιτείας" ανέφερε ο πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold.
Το σκεπτικό της αναθεώρησης της σύμβασης δεν σχετίζεται μόνο με την προστασία της επένδυσης, αλλά και με το γεγονός ότι η υφιστάμενη σύμβαση, που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, τέθηκε σε ισχύ πριν από 14 χρόνια, με τις οικονομικές παραδοχές του έργου και τις συνθήκες στην παγκόσμια κι ελληνική οικονομία να έχουν έκτοτε αλλάξει πλήρως, αναφέρουν από την εταιρεία.
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η Eldorado Gold, όπως ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη, ο George Burns, θα προχωρήσει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για την επένδυση στις Σκουριές.

Τα μεγέθη και οι "made in Greece” ζημιές

Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα του 2019, η Eldorado Gold παρουσίασε την υψηλότερη παραγωγή χρυσού των τελευταίων τριών ετών, που διαμορφώθηκε σε 395,3 χιλιάδες ουγγιές χρυσού. Εμφάνισε ακόμη, κέρδη 80,6 εκατ. δολαρίων έναντι ζημιών της τάξης των 362 εκατ. ευρώ το 2018, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται σε 617,8 εκατ. δολάρια έναντι 459 εκατ. το 2018.
Ωστόσο, η, έως σήμερα, δραστηριότητα, επί ελληνικού εδάφους,  όπου απασχολούνται 1.600 εργαζόμενοι, έχει δημιουργήσει ζημιές λόγω της μη έγκαιρης χορήγησης των απαιτούμενων αδειών, με τον καναδικό όμιλο να διεκδικεί το ποσό των 750 εκατ. ευρώ για ζημίες, που υπέστη η εταιρεία εξαιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών για το έργο της εταιρείας στις Σκουριές, συμπεριλαμβανομένων ζημιών για μη προβλεφθέντα έξοδα και διαφυγόντα κέρδη. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομικών μεγεθών της, η εταιρεία συσσωρεύει ζημιές σταθερά από το 2012, οι οποίες αντανακλώνται και στην επίδοση της μετοχής της Eldorado Gold.
ελδομετοχι
Σημειώνεται ότι η επένδυση, που διαμορφώνεται σε 1 δισ. δολ, στην πλήρη της ανάπτυξη, θα ξεπεράσει σε αξία τα 2 δισ. δολ. και θα δημιουργήσει συνολικά περί τις 5.000 θέσεις εργασίας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου