.

.

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ELDORADO GOLD ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τέσσερις μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος όπου σημειωνόταν ότι υποχρέωση του Δημοσίου είναι να
διασφαλίσει ότι θα παραχθεί καθαρός χρυσός από τα μεταλλεία Κασσάνδρας και ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα τρία κριτήρια: η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, το δημόσιο συμφέρον και η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση.
Είχε προηγηθεί η δικαίωση του καναδικού ομίλου από το διαιτητικό δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει το Δημόσιο με στόχο να εξακριβωθεί εάν «τηρείται η σύμβαση μεταβίβασης των μεταλλευτικών δικαιωμάτων των μεταλλείων της Ολυμπιάδας, των Σκουριών και του Στρατωνίου». Ωστόσο, το τετράμηνο που μεσολάβησε, παρά τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, το Δημόσιο δεν προχώρησε στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών ρουτίνας, ζήτημα που ευλόγως απασχόλησε τη διοίκηση του ομίλου εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού, με έδρα το Βανκούβερ, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου.
Οι εκκρεμότητες
Παρά τη νίκη στο διαιτητικό δικαστήριο και τις 18 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικράτειας υπέρ της επένδυσης, η Eldorado δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην επαναλειτουργία του εργοστασίου στις Σκουριές, το οποίο διατηρεί σε κατάσταση συντήρησης. Το «πράσινο φως» θα οδηγήσει στην έναρξη των προπαρασκευαστικών διαδικασιών για την κατασκευή του εργοστασίου μεταλλουργίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, το οποίο, για να λειτουργήσει, θα πρέπει να τροφοδοτείται από τα συμπυκνώματα τόσο του μεταλλείου της Ολυμπιάδας όσο και των Σκουριών.
Προϋπόθεση, όμως, για την έναρξη της εν λόγω επένδυσης είναι να παρασχεθούν οι άδειες ρουτίνας που σχετίζονται με την τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Η τροποποίηση αυτή, που αφορά τη μετατόπιση της μονάδας σε σχέση με την αρχική χωροθέτηση, υπήρξε αναγκαία προκειμένου να προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην έκταση.
Με τις συγκεκριμένες αυτές άδειες να εκκρεμούν, ο διευθύνουν σύμβουλος της Eldorado Gold, George Burns, εμφανίστηκε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, απογοητευμένος με την αποτυχία της κυβέρνησης να τηρήσει τις διαβεβαιώσεις της όσον αφορά τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών στις Σκουριές μετά την ολοκλήρωση της διαιτησίας. Και παρότι, όπως είπε, η εταιρεία παραμένει σε συνεχή διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση για την αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές, ο ίδιος δεν απέκλεισε, εάν κι εφόσον χρειαστεί, την υιοθέτηση των νομικών ενεργειών με στόχο την προστασία των επενδύσεών της στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει δαπανήσει έως σήμερα στις Σκουριές περίπου 435 εκατ. ευρώ.
Οι επιδόσεις
Στις Σκουριές, όπου η μονάδα βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης, λόγω ζημιάς που προκλήθηκε από έντονες καιρικές συνθήκες, απαιτείται η υλοποίηση επιπρόσθετων εργασιών ύψους 8 εκατ. δολ., μέγεθος που αυξάνει στα 28 εκατ. δολ. τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό του έργου για το 2018.
Στην Ολυμπιάδα κατά το δεύτερο τρίμηνο παρήχθησαν 15.895 ουγκιές χρυσού, με τον καναδικό όμιλο να εμφανίζει έσοδα της τάξης των 153 εκατ. δολ. και ταμειακά διαθέσιμα 423 εκατ. δολαρίων. Η αύξση της παραγωγής χρυσού και η μείωση του κόστους ανά ουγκιά είναι οι βασικές αιτίες για τις οποίες οι αναλυτές χαρακτηρίζουν τις επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου ισχυρές.
Ωστόσο, την εικόνα «θολώνει» το ζήτημα των Σκουριών, που δεν επιτρέπει στη μετοχή να αντιδράσει ανοδικά, με την αγορά να αποτιμά χαμηλά τα assets στην Ελλάδα, όπως σχολιάζουν αναλυτές,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου