.

.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΥΠΕΝ: Απέρριψε αίτηση θεραπείας της Ελληνικός Χρυσός

Την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσόςγια
την ανάκληση απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί επιστροφής του προσαρτήματος "Τεχνική Μελέτη Μεταλλουργικής Μονάδας Χαλκού, Χρυσού και Θειϊκού Οξέος Μαντέμ Λάκκου" απέρριψε με απόφασή του ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης.
Τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος επέστρεψε στην εταιρεία την τεχνική μελέτη για την μονάδα μεταλλουργίας της μονάδας στις Σκουριές και κατά της ενέργειας αυτή η εταιρεία υπέβαλε αίτηση θεραπείας στις 9 Σεπτεμβρίου.
Από την έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης εξαρτάται η υλοποίηση στις Σκουριές της μονάδας μεταλλουργίας, ενώ μέχρι σήμερα έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη αδειοδότηση για την μονάδα εμπλουτισμού. Η μονάδα μεταλλουργίας συνδέεται με την παραγωγή του τελικού προϊόντος που θα προκύπτει από την κατεργασία των μεταλλευμάτων χρυσού.
Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση 3191/2015 υποχρέωσε τη Διοίκηση, εν προκειμένω το υπουργείο Περιβάλλοντος, να προχωρήσει σε νέα νόμιμη κρίση της υποβληθείσας προς έγκριση τεχνικής μελέτης της μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την απόφαση 3191/2015, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα πρέπει να λάβει υπόψη τις απαντήσεις της Ελληνικός Χρυσός σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι δυνατή η αλλαγή των τεχνικών μεθόδων. Και αυτό διότι το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει -παρά την απόφαση 3191/2015 ότι η μέθοδος μεταλλουργίας (flash melting) θα έπρεπε να δοκιμαστεί πειραματικά στην Ελλάδα και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στη Φινλανδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου